You are here: Locuri West Balkans!

West Balkans!

Email Imprimare PDF
West Balkan
West Balkan

Daca citesti cartile despre urbanism scrise azi in anumite medii academice, s-ar parea ca intr-adevar nu mai ai unde sa bei o bere si sa asculti o muzica decat undeva prin Balcani pierdut de lume si evident de oras. Restul e gentrificare, consumism si capitalism. Si pe buna dreptate! Dar mai e loc si de o bere.

Acum cativa ani in Budapesta existau doua locuri de referinta: the Little West Balkans si the West Balkans, supranumit, the big One. Ascunse frumos in districtul 8, "al tiganilor", putin peste korut, cele doua baruricafenele erau "a must" pentru oricine era prin oras, se simtea putin diferit si n-o mai ardea prin Szimpla, care deja nu mai era cool pentru ca era mainstream. Deci "a must" cam pentru toata lumea. Si pe buna dreptate! Asta mai mic era chiar interesant: o gradina superba intre doua case darapanate, cu pomi si verdeata, daca nu stiai locul sigur treceai pe langa pentru ca nu exista nici un semn care sa te traga de mana. La subsol un mic labirint cu mese ascunse de fum si un loc de dans. Comod, relaxant, linistit. Fratele mai mare era pentru concerte serioase, o fosta hala dezafectata, cu etaje, incaperi ascunse, galerii, un alt labirint si tot asa. Acolo era actiunea, acolo era toata lumea. West Balkans erau pentru Budapesta ce a fost Cafe Saigon pentru Leningrad: nici o legatura geografica logica dar ne simteam bine. Eram tineri.

Acolo mi-am petrecut cam tot anul de Master si n-am citit mai nimic din cartile alea de urbanism. Pana cand a venit gentrificarea cartierului despre care v-as fi spus mai multe, dar vezi propozitia anterioara. Intai a disparut ala micul cu gradina cu tot. Acum acolo sta mandru un bloc de locuinte din caramida rosie legat de un mall cu geamuri multe. The Big One a mai dus-o ceva, dar a disparut si el relativ repede. Acum acolo e capatul celalalt al mallului cu geamuri multe. Totul face parte dintr-un proiect imobiliar "Corvin" care a pus la un loc un mall, cladiri de birouri si apartamente, totul sub o cupola de sticla. Ca in filme. Arata bine, dar e gol. A venit criza.

A venit criza. In toate districtele. Daca in 8 oamenii nu mai aveau cu ce sa cumpere apartamente in mall, in 6 oamenii se pare ca n-au mai avut cu ce sa cumpere chestii din mall. Astfel ca o ditamai cladirea socialista pe 6 etaje, neagra ca dupa incendiu, a ramas goala chiar in mijlocul orasului, vis-a-vis de gara de vest. Astfel ca la mijlocul lui martie West Balkans au revenit in fosta ocupand toata cladirea. E imens, e gigantic, e nemaivazut, e cu terasa care priveste romantic spre gara cum pleaca si vin trenurile. Din vest. E probabil cel mai mare club din Balcanii de vest, de est, de nord si de sud la un loc. E razbunarea visata, e intoarcerea refulatului, e rezistensa la capitalism din interior. Sunt concerte din nou in fiecare weekend +2, pentru ca noul concept e: 3 zile de munca, 4 de concerte. 4, 3, 2. Les Touffes Kretiennes vin in aprilie. Restul programului aici: http://www.west-balkan.com/index.php?&el_mcal_month=4&el_mcal_year=2010

Stiu, gentrificarea e rea. Dar va invit la gentrificare buna: sa luam Casa Poporului, s-o facem club si s-o numim simplu: The Balkans. Ungurii n-au cum sa concureze cu asa ceva. Sau oricine altcineva.

http://www.west-balkan.com/