You are here: Cronici Cronici albume Gonjasufi - A Sufi and a Killer (Warp, 2010)

Gonjasufi - A Sufi and a Killer (Warp, 2010)

Email Imprimare PDF
Gonja Sufi

Cand am citit si am vazut despre Gonjasufi ca este un nespalat cu barba din desertul californian Mojave am fost sigur ca este doar un heteronim pentru expatul ceh Kamilski, aka Koonda Holaa aka Jameel Abdul Kebab. Inca nu sunt sigur ca este vorba de persoane diferite, asa ca, ne-gasind info despre Gonja, vom prezenta bio lui Koonda.

Dupa ture prin Germania, unde a format Pseudo Pseudo, Kamilski a ajuns in USA unde traieste cu nevasta lui Kaia Miller si fetita lor mulatra Schovanka. Acolo a colaborat cu: Swans, Sonic Youth, Residents, Exene Cervenka de la X, Lydia Lunch (pe Matrikamantra), Steve Mackay, Mike Watt (sax la Stooges etc), Otto Von Schirach, Slymenstra de la Gwar si inca o tona. Jumatate de an traieste si performeaza in Paris.

L-am gasit in strafundurile WFMU, unde am aflat de albumul lui la Trackback Records, 10 Acres Of The Finest Sand, decris ca “mystic psychedelic western/noir amerikana, world music a unei lumi inexistente, muzica unui om ramas cu 3 gloante si o cale lunga de mers”. Am ascultat albumul cu ceva vreme inainte de subiectul cronicii, si uitasem ca vocea (michaelgira) de acolo este mult diferita de cea de pe A Sufi And A Killer, unde este existentialist - indie - chinuita. Probabil ca exista mai multi sobolani prin acelasi desert, si asta confirma ceva ce stiam: mediul este o parte din Autor.

Pentru Warp, ASAAK este un album atipic: fiind produs de Flying Lotus, The Gaslamp Killer si Mainframe, sunand eclectic pe baze world music, Warp nu este prima casa la care te-ai gandi ascultand. Suna insa cu totul nou, si inspirat, iar aici mai venim de acasa in casa Warp. Beaturile marca Fly Lo si Mainframe, productia excelenta si sample-urile psihedelice - GLK, merg manusa pe vocea lui Gonja; deci avem in fata unul din cele mai bune albume din 2010. Nu stiu de ce (poate pentru ca e skizo), ascultand, ma gandesc la un alt animal chinuit al desertului, tot de o frumusete rara: Captain Beefheart, o fi chiar el, disparand de vreo 20 de ani..

Este foarte anormal ca o piesa sa sune psihedelic-persan (nimic ciudat pana aici) si deopotriva kraut, cu vocea lui Ian Gilan: este vorba de DedNd. Este si mai ciudat ca, cu doua piese inainte, pe Klowds avem psihedelic-garage-grecesc! In mare, albumul este construit din beat-uri de hip-hop sau soul, are un aer desertic si are un aer de Bollywood de anii 60, muzica indiana (mult sitar) cu influente frantuzesti si italiene. Schizofrenie maxima. O fi vorba de mauri in Kowboyz and Indians unde avem arabisme peste gitani spanoili si se canta hip-hop batranesc cu influente garage?! Colaje de sample-uri, Ah, mi-am prins degetele-n pian!